Pages

Ads 468x60px

Wednesday, 27 June 2012

Segmen Ilmiah: Owh!! Ganti Puasa!!

Assalamualaikum pembaca,

Sempena bulan Ramadan yang dah nak kunjung tiba menjengah kita semua ni kan, mesti semua yang belum ganti tu tengah berpusu2 nak ganti balek puasa yang dah tertinggal dulu.. hehe.. sye pon!! Ok, disini sye nak kongsikan sedikit ilmu hasil dari membace buku "Anda bertanya USTAZ AZHAR IDRUS menjawab" tentang persoalan Ganti Puasa ni.. Pinjam ilmu sikit ye ustaz.. :)

PERSOALAN : "Pada tahun lepas, sye tidak sempat habis mengganti puasa, adakah sye perlu mengganti dua kali ganda puasa itu pada tahun ini? Ataupun hanye perlu membayar fidyah?"

JAWAPAN UAI : Sekiranye saudari tidak sempat ganti pada tahun lepas, bermakne saudari wajib ganti puasa itu pada tahun ini dengan jumlah hari yang same iaitu tidak bertambah. Tetapi wajib membayar fidyah di samping menggantikan puasa itu sebanyak secupak beras bagi sehari yang ditinggalkan.

haa.. Sekarang mesti korang semua mane yang tak tau dulu tu dah boleh tau dengan membace entri pendek sye ni kan? (yang dah tau takyah cite laa..) nampak tak sye tak kedekut ngan korang? hehe.. Sharing is Caring la katekan.. Ok, slamat mengganti puasa ye sume!!! Dan semoga dapat meniti Bulan Ramadan yang penuh berkah dengan penuh kekuatan, lg beberape hari je lagi ni.. counting days!!

Terima kasih sudi bace entri kali ini..

Dedikasi Penulis!! Silalah baca.. Jangan segan2..hehe..

Assalamualaikum pembaca blogger sekalian,
Diisyhtiharkan bahawasanye Fierra Hussayne atau pun dikenali di fb dengan name Fierra Lovate telah mempunyai blognye sendiri.. Dengan secara tiba2nye beliau telah berminat utk menulis setelah ade pertanyaan dari beberape orang yg begitu mengambil perhatian menanyakan adakah sye mempunyai blog? Ok, mai cite sempoi je lah k utk sesi perkenalan kte ni..

SAPE AWAK NI?
Sye lebih senang hati menggunakan name gelaran yg dah melekat kat fb takkan nk tukar nanti tak kenal plak, lagipon nak ala2 glamor sikit la kunun.. keh3.. Leh je panggil fira pon ok.. Sekarang ni berumur 21 tahun dan masih bujang trang tang tang (belum berkahwin ye! masih mude) hehe.. Sye memang asal orang Selangor mak ayah sye je orang Perak dan kami sekeluarge dok Bangi.. Baru sahaja menghabiskan Diploma Sains Kesetiausahaan kat Politeknik Sultan Idris Shah. Degree? mmg niat nak sambung bergantung kepade peluang dan rezki yg Allah beri.. Lately ni, susah nak carik keje yang suitable ye dak? huhu.. Yang ade pon banyak peluang bisnes walaupun minat tapi macam tak yakin pulak dengan diri yang sederhane ni untuk mengambil risiko yang besar tanpe mencuba buat yang kecik2 dulu, yang penting kene carik pengalaman banyak2 dulu even kene bekerja dibawah orang.. 

MOTIF BUKAK BLOG?
Sebenarnye, bukak blog ni sejak 2011 lagi, bila kene buat assignment Internet dan Persembahan task lecturer bagi tapi setelah diamati terlalu detail tentang peribadi sye jadi terpakse delete & renew balek satu persatu post2 yg ade dan inilah hasilnye yg tak seberape.. kene banyak explore lagi maklumlah baru2 nak mencebur diri.. hehe.. Dan yang buatkan sye bersemangat nak bukak blog ni bile ade beberape orang kenalan fb yang tanye nak link blog sye dan sebagainye membuatkan sye berkata: "why not sye cube bukak mane tahu ade pembace yg nk follow up?" Masakan pokok nak bergoyang kalau takde orang yg goncang kan? (perumpamaan yg mcm tak kene) hehe.. Tujuan bukak blog ni tidaklah secare menyeluruh hanye menceritakan kisah peribadi semate2, sambil2 tu semestinya sye mengambil peluang untuk menyampaikan sesuatu yg baik untuk muhasabah diri kte semua.. Dengan harapan, semoga korang sume terhibur ya!!

GENRE YANG NAK DISAMPAIKAN?
Rasenye sye tak tetapkan ape2 genre kot.. Sye sampaikan ape sahaje pelbagai genre mengikut kesesuaian, pengalaman, pengetahuan dan sedikit ilmu yang mahu dikongsikan bersama2 pembaca.. Dan juge dengan kesempatan bukak blog ni, sye akan berkongsi produk2 kecantikan terbaik dan korang bole dapatkan produk2 tu melalui sye nanti ye!! Tunggu je entri selepas ini k..

Salam Perkenalan dari sye!!! Jangan lupe jenguk2!!

Thanks sudi bace tulisan yang agak kelam kabut ni yea.. <3
 

Kata-kata Semangat

"jika anda mahukan kejayaan, jgnlah meningglkn sorg drpd kamu berada didlm kegagalan.. biarlah kejayaan itu dikecapi dan dirasai bersama tnpe ada yg terkebelakang.."

"Tanpa keberanian, mimpi takkan bermakna."

"Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati."
There was an error in this gadget

Kata-kata Hikmat

"Jika tidak mampu menjadi garam yang memasinkan ikan, jangan jadi lalat yang membusukkannya."

"Jika kita mampu meletakkan diri kita ditempat orang lain, saya yakin manusia tidak akan menzalimi sesama manusia lagi."

"Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan."